Vrouwencondoom is geen boterhamzakje meer

condooms-testenDoor Sabine Leenhouts – in Vrouw, de Telegraaf:
Vandaag 16 september, is het internationale dag van het Vrouwencondoom. Vrouwencondooms toegankelijker maken, zodat iedereen er wereldwijd gebruik van kan maken, is het doel van organisaties over de hele wereld. Het vrouwencondoom bestaat namelijk al jaren, maar toch zijn ze nog steeds onvoldoende beschikbaar en tamelijk onbekend in westerse landen.
Denise van Dijk is werkzaam voor de producent en uitvinder Female Health Company en als senior market development manager verantwoordelijk voor de Europese en Afrikaanse markt. “Het grote voordeel van het vrouwencondoom is dat vrouwen zichzelf hiermee kunnen beschermen tegen ongewenste zwangerschappen of seksueel overdraagbare aandoeningen. Zo houden ze de regie over hun eigen gezondheid.”

10-jarig jubileum Vrouwencondooms

Het condoom bestaat al tien jaar en toen het net op de markt kwam klonk het alsof er een boterhamzakje tussen je benen zat. “Het vrouwencondoom is over de jaren veranderd van samenstelling. Het idee dat het op een boterhamzakje lijkt, komt van het eerste ontwerp af, de FC1. Die was gemaakt van polyutherane waardoor dat geluid ontstond. De FC2 oftewel Femidom, die we nu voeren, is gemaakt van nitriel, een erg fijn materiaal met veel voordelen over het mannelijke latex condoom. Het geleidt bijvoorbeeld lichaamswarmte waardoor het natuurlijker aanvoelt dan een mannencondoom, ook kan nitriel zowel op water als op olie gebaseerde glijmiddelen aan, terwijl een latex condoom scheurt als er olie bij komt.”

Condooms testen

Omdat we wilden weten waar we het over hebben, testte VROUW de Femidom en een hele rits mannencondooms zelf. Want heb je een vaste monogame relatie waarbij het zeker is dat geen van beide een soa heeft dan hoef je geen condoom te gebruiken om jezelf te beschermen tegen een seksueel overdraagbare aandoening. In alle andere gevallen doe je er verstandig aan om een wel degelijk condoom te gebruiken.

Merk: Female health company
Soort: Femidom Vrouwencondoom
Belooft: Aangename optimale bescherming die je in eigen hand hebt.
Doet: Het kost even moeite om het condoom goed in te brengen. In eerste instantie lijkt het ook een onhandig groot geval maar na een paar keer oefenen zit de flexibele binnenring op haar plaats. Het is even wennen omdat ook aan de buitenkant van de vagina een flinke ring en deel van het condoom zicht- en voelbaar is. Er zit wat glijmiddel in zodat het glad aanvoelt bij penetratie.
Man aan het woord: “Het voelt wel heel apart zo’n zakje waar je hem insteekt. Ook voel je de binnenste ring tijdens het stoten. Vind het er ook absoluut niet opwindend uitzien dat er van alles uitsteekt.”

Merk: Pasante
soort: Bubblegum Burst
Belooft: gekleurd, met een smaakje en geparfumeerd met kauwgomgeur. Ontworpen voor extra lol.
Kost: €2,69 per 4 stuks
Doet: Het knalblauwe condoom ruikt inderdaad naar Bubblegum. Het smaakt vooral naar latex, maar het ziet er natuurlijk wel grappig uit zo’n smurfpiemel.
Man aan het woord: “Het is een vrij dik condoom wat het gevoel niet ten goede komt.”

Merk: One Touch premium
Soort: Passion met verwarmend glijmiddel
Belooft: De Quick Strip technologie zorgt er voor dat je het condoom niet te veel aan hoeft te raken waardoor bacteriën en beschadigingen minder kans hebben.
Kost: € 3,79 per 4 stuks
Doet: Het condoom aanbrengen gaat inderdaad heel erg gemakkelijk door de strip. Ook in het donker met één hand. Het was al warm dus of het nou extra verwarmend was dat glijmiddel is moeilijk te bepalen.
Man aan het woord: “Deze hoefde ik dus niet zelf om te doen en het voelde verder prima hoe dat werd gedaan.”

Merk: Pasante
Soort: Delay
Belooft: Uitstel van het orgasme door gebruik van lidocaïne in het glijmiddel
Kost: € 0,89 per stuk
Doet: Ziet er uit en ruikt als een normaal condoom. Misschien verbeeld ik het me maar het lijkt echt alsof ik een beetje ‘doof’ gevoel overhoud na de daad.
Man aan het woord: “Lidocaïne word normaliter gebruikt bij insectenbeten om de jeuk te stillen. Het maakt de huid gevoelloos. Apart idee om dit in een condoom te verwerken. Het had verder geen invloed op mijn orgasme.”

Merk: Wingman Condoms
Soort: Wingman
Belooft: ultra dun condoom. Met een wingman is het bijna zonder…
Kost: € 2,95 voor 3 stuks
Doet: Door de ‘wings’, die van hard plastic zijn, rol je het condoom heel gemakkelijk op zijn plek. Het ruikt nergens naar wat na al dat latexgeweld ook wel weer eens fijn is.
Man aan het woord: “Makkelijk om te doen nadat je het een keer geoefend hebt. Inderdaad erg dun waardoor je het condoom bijna niet voelt zitten.”

Merk: N.J.C. Not Just Condoms
Soort: Dotted, met nopjes
Belooft: extra stimulans door de nopjes
Kost: € 6,25 voor 16 stuks
Doet: Leuk bedacht maar de bobbeltjes voel je echt niet. Minuscule nopjes die een beetje schuren als je ze met de hand voelt. Tijdens het vrijen niet voelbaar.
Man aan het woord: “Van de nopjes voel ik niets, verder een vrij dun en geurloos condoom wat wel positief is.”

Merk: Pasante
Soort: Climax
Belooft: warming en cooling glijmiddel voor extra genot
Kost: € 8,49 voor 12 stuks
Doet: “De verwarmende condooms maken niet zo’n verschil. Ik had het toch al warm. De cooling gel die op de andere condoom zit, geeft inderdaad een beetje prikkelende koude sensatie. Alsof je er een beetje tandpasta op gesmeerd hebt.”
Man aan het woord: “Misschien ben ik wat ongevoelig geraakt door alle testjes maar dit is echt amper te voelen.”

Merk: EXS
Soort: Air Thin
Belooft: ontworpen om meer te voelen
Kost: € 1,25 per stuk
Doet: Dit condoom schijnt met zijn 0.04 mm de dunste in zijn soort te zijn. En inderdaad, superdun materiaal en erg elastisch.
Man aan het woord: “Ondanks dat dit condoom erg dun is, wat prettig voelt, ruikt het weer erg naar rubber.”

Merk: Pasante
Soort: Glow
Belooft: lichtgevende condooms
Kost: € 3,75 per 4
Doet: Na het condoom 15 seconden bij de lamp te houden, geeft hij echt licht in het donker. Dat ziet er dus op een opgewonden man wel heel grappig uit in een aardedonkere slaapkamer. Je voelt er natuurlijk niets van, het geeft ook niet af, maar een beetje lachen in bed is altijd leuk.
Man aan het woord: “Het lijkt wel een star wars zwaard op deze manier. Weet niet of dit het libido omhoog haalt maar grappig is het wel.”

Bron: Vrouw, de Telegraaf, 16 september 2015