Als je als ouder praat over seksualiteit met je zoon of dochter, heb je meer invloed dan je denkt. Je hebt misschien het gevoel dat je boodschap niet overkomt of dat het wat stroef gaat, maar niets is minder waar. Zo blijkt uit een groot onderzoek. We zetten wat tips voor je op een rij!
Onderzoekers aan de universiteit van North Carolina onderzochten medische literatuur van de laatste 30 jaar, waarin meer dan 25 000 tieners voorkwamen. Zij kwamen tot de conclusie dat praten over seks een kleine maar toch belangrijke invloed heeft op het gedrag van jongeren. Er is een positief verband tussen communicatie met de ouders en het gebruik van anticonceptie. En dat dat vooral bij meisjes.
Jongeren die praten over seksualiteit als normaal ervaren, zijn weerbaarder en beter voorbereid om veilig te vrijen. Ze zullen ook vrijer zijn om te reageren bij grensoverschrijdend gedrag en weten waar ze terecht kunnen als er toch wat mis dreigt te gaan.
Wanneer je het aan de jongere zelf vraagt, willen zij de informatie over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen van hun ouders zelf krijgen. Dus ouder, ze rekenen op jou!!
Toch kan het moeilijk zijn. Misschien heb je zelf nooit goede seksuele voorlichting gekregen. Misschien was het een enorm taboe wanneer je zelf jong was. Maar laat dat je niet tegenhouden. Hier zijn alvast enkele tips:
Begin vroeg over seksualiteit te praten
Praten met je kind over seks doe je eigenlijk best van kleins af aan. Als je de gewoonte hebt om met een jong kind over seksualiteit te praten, zal het niet ineens ‘raar’ zijn om dat met een tiener te doen.
Kinderen beginnen immers heel vroeg vragen te stellen. Ze zien seksualiteit in de media en willen er meer over weten. Natuurlijk pas je je antwoorden steeds aan op de leeftijd van het kind, maar: ga het onderwerp seks niet uit de weg. Zo doorbreek je het taboe, nog voor het een taboe is.
Als je niet goed weet hoe je met kinderen over seks moet beginnen, kijk dan even of je een goed boek vindt dat je daar bij kan helpen. Hier zijn enkele voorbeelden:
Over opvoeding gesproken – Met kinderen praten over seks
Het vrolijke vaginaboekje
Het kleine piemelboek
Gaan kinderen niet vroeger beginnen met seks als je er met hen over praat?
Uit onderzoek blijkt dat praten met kinderen over seksualiteit niet aanzet tot het hebben van seks. Dat is een idee dat ondertussen achterhaald is. Het is juist onwetendheid die kinderen aanzet tot experimenteren of het naïef volgen van andere jongeren uit hun omgeving.
Blijf zelf goed op de hoogte
Als je zelf grote kinderen hebt is het naar alle waarschijnlijkheid voor jou als ouder al een hele tijd geleden dat je zelf je eerste ervaringen opdeed. Ondertussen is er heel wat veranderd. Zo zijn er bijvoorbeeld andere voorbehoedsmiddelen voor handen.
Soms kunnen kinderen of jongeren je verrassen met de vragen die ze stellen. Wees nooit te beroerd om toe te geven dat je zelf geen antwoord hebt. Neem de tijd om het op te zoeken of je goed te informeren of ga samen met hem of haar op onderzoek in boeken of op het Internet. Neem vragen van je kind serieus, en als je het even niet weet leg je uit dat je er op terug komt.
Aarzel niet om je eigen waarden mee te geven
Wees niet bang om mee te geven waar je zelf in gelooft. Waarden zijn persoonlijk en het is belangrijk voor jongeren om de jouwe te kennen. Ze kunnen zich aan die waarden spiegelen en voor zichzelf nadenken wat ze zelf dan belangrijk vinden.
Zorg er wel voor dat je je waarden niet opdringt. Geef ook geen regels mee. Nodig je kind uit om zelf te praten en na te denken.
Laat het niet bij één gesprekje
Seksuele voorlichting beperkt zich niet tot dat éne moment dat je ‘het er eens even met hen over hebt’. Profiteer juist van momenten waarin het toevallig ter sprake komt. Misschien komt iets in het nieuws of krijgen ze een opdracht van school mee rond het onderwerp seksualiteit. Het zijn die momenten die je kan benutten om met hen in dialoog te gaan.
Wees ook niet te direct
Vraag niet rechtstreeks aan jongeren of ze ‘het’ al gedaan hebben. En of ze dan wel condooms hebben gebruikt. Erken hun recht op privacy en probeer je in hun positie te verplaatsen. Het gaat er uiteindelijk niet over of ze wel of niet seksueel actief zijn. Dat is de natuurlijke gang van zaken en kan je als ouder niet tegenhouden, als je dat dan al zou willen.
Belangrijker is dat ze op de hoogte zijn zodat ze hun eigen oordelen kunnen vormen. En dat ze weten dat ze altijd ergens terecht kunnen als er toch iets zou gebeuren waar ze geen weg mee weten.
En last but not least… er bestaat ook zoiets als te veel informatie…
Het klinkt misschien gek, maar geen enkele jongere zit er op te wachten om jouw persoonlijke verhalen te horen. Als je iets wil vertellen, gebruik dan iets wat je gelezen hebt in een artikel bijvoorbeeld. Als je het te persoonlijk maakt, zal een jongere sneller afhaken.
Laat je dus zeker niet ontmoedigen door je tiener. Ze kunnen dan wel stoer over komen, ze rekenen op jou om hen een stukje wegwijs te maken in deze verwarrende wereld. Laat het niet aan Internet alleen over. Geef ze waarden mee en moedig ze aan om hun eigen waarden te ontdekken.