Kun je een SOA zien?

“Een vriendin van me zegt dat ze eerst haar eventuele sekspartner van top tot teen – lètterlijk dan – checkt voor ze met hem het bed in duikt.   Is dat wat je kan doen om te zien of iemand een SOA heeft?  Werkt dat zo? En welke SOA kan je zien? Welke zijn zichtbaar?  Welke niet?”

Hoewel het antwoord op deze vraag eerder complex is, kan je het toch eenvoudig stellen.  ‘Kijken’ of iemand een SOA heeft werkt niet.  Lang niet alle SOA’s zijn zichtbaar op de huid.  Of nog beter gezegd: slechts enkele SOA’s zijn zichtbaar op de huid.  En van deze die zichtbaar zijn, zijn er dan nog enkele niet altijd zichtbaar.
Dit gezegd zijnde, hier zijn de vijf SOA’s die je mogelijk op de huid kan zien op een rijtje:

  1. Herpes met zijn twee varianten: Herpes Genitalis en Herpes Labialis
  2. Schaamluis: kleine beestjes die je heel wat last kunnen bezorgen.
  3. Schurft: spinnetjes (jawel) die gangetjes graven en eitjes leggen.
  4. Waterwratjes: die je alleen dacht te kunnen krijgen van natte voeten in het zwembad.
  5. Het humaan Papillomavirus: bloemkoolachtige wratjes waar je als vrouw toch voor moet opletten.

Dat je een uitbraak van Herpes kan zien, dat zal duidelijk zijn.  Deze blaasjes en wondjes op lippen of genitaliën zijn pijnlijk en vallen ook heel erg op.  Maar Herpes kan ook sluimeren.  En dan zie je er niets van.

Spinnetjes, krabbetjes, luizen, neten, schurft… misschien dat je ze wel kan spotten. En als de beestjes zelf te klein zijn om te zien, dan zijn de gevolgen zoals uitslag en jeuk wel gemakkelijk herkenbaar.  Maar kan je jezelf er tegen beschermen?  Gewoon knuffelen of iemand’s handdoek gebruiken kan al genoeg zijn om deze beestjes uit te nodigen. Een condoom zal dus maar half beschermen.

Wat nu?  Met z’n alleen dan maar in een angstpsychose gaan?  Zullen we ons opsluiten in een smetvrij huis en weg blijven van alles wat beestjes en ziekten kan meebrengen? Of doet het er niet meer toe?  En leven en vrijen we er maar op los? Misschien ligt de weg ergens tussen in. Zoals je kan lezen in het verhaal van Loes, kan onbeschermd vrijen wel degelijk ernstige gevolgen hebben.

In 2014 raakten nog steeds meer dan 140 000 mensen besmet met HIV. Maar dan gaat het over SOA’s met ernstige gevolgen voor de gezondheid als ze niet op tijd worden vastgesteld. En waar je je wel degelijk tegen kan beschermen. SOA’s die via de huid worden doorgegeven en waar je je maar heel moeilijk kan tegen beschermen, kunnen lastig zijn maar ze zijn goed behandelbaar en niet dodelijk.

Zoals altijd kom je met een beetje gezond verstand een heel eind. En uiteindelijk mag een beetje mildheid ook wel eens. Naar jezelf en naar de ander. Dat je besmet wordt met schaamluis of wratjes krijgt op plaatsen waar je je voor schaamt, is geen schande. Respect voor elkaar wil ook zeggen dat je begrijpt dat niet al deze aandoeningen gelijk staan met promiscue gedrag. Het is niet omdat jij of iemand anders schaamluizen heeft, dat jij of die ander een stempel verdient. Een open communicatie en je goed laten informeren voorkomt onnodige angst en verwijten.

Heb je vragen over SOA?  Stel ze op ons forum!