Toekomst? Een condoom dat laat weten of je een SOA hebt

Een condoom dat van kleur verandert als het in aanraking komt met een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening, ofwel: een geslachtsziekte). Drie Britse tieners bedachten deze vernieuwing voor condooms.

Muaz Nawaz (13), Daanyaal Ali (14) en Chirag Shah (14) van de London’s Isaac Newton Academy kwamen met het idee bij de TeenTech Awards in 2015.

Het idee is om een detector voor infecties en bacteriën in het condoom te integeren. De detector gaat licht geven als het in aanraking komt met chlamydia (groene kleur), herpes (geel), genitale wratten (paars) en syfilis (blauw).

De bedenkers gaven het condoom de naam S.T.Eye (afgeleid van de Engelse afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening, S.T.I.)

“We wilden iets maken dat de identificatie van schadelijke soa’s veiliger dan ooit maakt. Mensen kunnen zichzelf nu thuis, waar ze meer privacy hebben, testen en hoeven niet bang te zijn voor een onderzoek van een dokter.
We willen mensen meer laten nadenken en verantwoordelijker maken,” vertelt Ali Daanyaal tijdens de presentatie van het voorbehoedsmiddel.
Op dit moment is er alleen nog een ontwerp en proberen ze vooral meer aandacht te krijgen voor de verspreiding van soa’s.

Binnenkort mogen ze het idee met Koningin Elizabeth bespreken. Naast de prijs van 1400 euro kregen ze namelijk een uitnodiging op Buckingham Palace. De TeenTech awards daegn elk jaar Britse scholieren tussen de 11 en 16 jaar uit om iets te bedenken dat het leven lichter, makkelijker en beter maakt.

Of het idee ook echt gerealiseerd wordt is nog niet zeker. Voor een betrouwbare SOA-test moet je nu naar de huisarts of een SOA-poli. Er zijn voor diverse SOA thuis-testen beschikbaar. Om zelf een goede test met een betrouwbaar resultaat te kunnen doen raden we je wel dringend aan om een betrouwbare SOA test voor thuis te kopen. Als je een SOA test zelf wilt doen, lees dan ook de informatie over goedkope SOA testen via internet.