Europa: HIV besmettingen hoger dan ooit

Meer dan 142.000 mensen in Europa raakten in 2014 besmet met HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt. Nooit eerder was de toename in het aantal besmettingen zo hoog. Donderdag 26 november 2015 publiceerde de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) deze alarmerende cijfers.  In 2013 werden nog 136.235 nieuwe HIV-besmettingen gerapporteerd in Europa. Wereldwijd neemt de toename echter wel af. Dit is een duidelijk teken dat de maatregelen tegen de verspreiding van HIV in Europa niet voldoende zijn.
De grootste toename van nieuwe HIV besmettingen vindt plaats in het oosten van Europa want in de landen Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Slovakije is het aantal HIV-besmettingen sinds 2005 verdubbeld(!).

HIV in Nederland

In Nederland is HIV vastgesteld bij 19.328 mensen, maar er zijn ook nog veel mensen die HIV hebben zonder dat ze dat zelf weten. Dit aantal wordt geschat op 2.700 personen, zo stelt de Stichting HIV Monitoring Nederland. Het vermoeden bestaat dat mensen zich minder bekommeren om besmet te worden met HIV omdat de ziekte tegenwoordig redelijk goed te behandelen is met medicijnen. Mits natuurlijk tijdig een diagnose gesteld wordt, anders kan HIV er voor zorgen dat je AIDS krijgt. De HIV-medicijnen moet echter niet onderschat worden, want als je eenmaal HIV hebt kun je er niet meer van genezen.
Lees ook de verhalen van Anita, Paul en Alexander.