Onvruchtbaar door chlamydia

Een beëindigde relatie krijgt een venijnig staartje als je op een dag een telefoontje krijgt van je ex of onenightstand dat hij (of zij) je mogelijk heeft besmet met een nare (geslachts)ziekte (SOA). Loes raakte besmet met chlamydia en kan nu geen kinderen meer krijgen.
Loes is nu 50, maar toen ze 25 was werd ze besmet door een man met wie ze weer kortstondig een relatie had nadat het eerder al uit was gegaan. “Ik had natuurlijk beter moeten weten, want in de tussentijd had hij seks zonder condoom met een andere vrouw gehad. Ik ging met klachten naar de huisarts, maar mijn klachten over buikpijn werden afgedaan als stress. Op die manier heb ik er te lang mee doorgelopen.”

IVF

Rond haar 28ste wilde Loes graag een kindje, maar zwanger worden lukte maar niet. Toen ze in het IVF-traject kwam en uitgebreid werd onderzocht, bleek dat ze de geslachtsziekte chlamydia had. Omdat ze er zo lang mee had doorgelopen, waren er verklevingen in de onderbuik. “Ik had heel veel pech. Als mensen me vroeger vroegen wat ik later wilde worden, zei ik: ‘Huisvrouw en moeder’. Mijn droom ging in rook op. Er blijft altijd een stukje verdriet bij je.”
Niet boos

Loes is niet boos op haar ex. “Ik was er zelf bij. Ik had zelf beschermd moeten vrijen. Hij is later nog getuige geweest bij mijn huwelijk. Op het moment dat hij mij besmette met chlamydia, wist hij zelf ook niet dat hij het had. Ik reken het hem niet aan. Toch wil ik vrouwen die dit lezen, meegeven dat ze zichzelf beter kunnen bewaren voor de juiste partner. Als je onbeschermd wil vrijen, zorg dan dat je samen een test doet.
Leer elkaar kennen, zodat je iets meer over hem weet. Gebruik anders altijd condooms. Zelfs met je eigen partner moet je opletten, je weet niet altijd wat die ander uitspookt. Vooral als je een tijdje uit elkaar bent geweest. Je weet niet waar hij dan heeft uitgehangen.”

Bron: De Telegraaf, Daphne van Rossum