10 Dingen die je nog niet wist over condooms

Je weet best wel wat over de dingen die je eet en de dingen die je draagt. Maar weet je ook zoveel over een condoom dat in of om je gaat? Wij zetten een aantal bijzondere wetenswaardigheden voor je op een rij!

1. Goodyear maakte het eerste rubbertje

De bekende autofabrikant GoodYear maakte het eerste rubberlatex condoom in 1855. Deze condooms vervingen de condooms die toen nog van bijvoorbeeld lamsdarm gemaakt werden, en… ze waren herbruikbaar!

2. Condooms aangemeten door dokters

In de 18e eeuw lieten sommigen condooms aanmeten door hun dokter en werd een set condooms op maat gemaakt.

3. Sommige XL condooms zijn slechts een marketing-truk

Er zijn fabrikanten die XL op een doosje zetten, maar als je op de maat let dan is deze hetzelfde als andere condooms van dat merk. Het gaat bij de maat condooms om de omtrek van de penis. Sommige fabrikanten maken XL condooms alleen maar een beetje langer.

4. Wie koopt condooms?

De meeste condoomgebruikers zijn tussen de 18 en 24 (dus we worden minder verantwoordelijk als we ouder worden?). Ongeveer 70% van de kopers zijn mannen. 68% van de vrouwen gebruikt een condooms als ze voor het eerst seks hebben, bij mannen is dat ongeveer 82% volgens Amerikaanse cijfers.

5. Risico’s voor tieners

Tieners die aan seks doen lopen vaak meer risico op een SOA omdat niet alle jongeren goed en op tijd worden voorgelicht over het juiste gebruik van condooms.

6. Bewaartemperatuur voor condooms

Condooms bewaar je liever niet onder de 0 graden en niet boven de 35 graden.
Als condooms toch een korte tijd (bv. in de auto) te koud of te warm hebben gelegen, dan laat je ze eerst langzaam op normale temperatuur komen voordat je ze gebruikt. Bij condooms die langer in hoge temperaturen hebben gelegen wordt de uiterste houdbaarheidsdatum minder betrouwbaar.

7. Je condoommaat meten met je smartphone

Er is een speciale website voor je mobiele telefoon om voor je penis de juiste condoommaat te vinden. Ga met je smartphone naar www.MeetJePenis.nu of www.MeasureYourPenis.today.

8. Het dunste condoom

In 2013 noteerde het Guinness Book of Records voor het Chinese bedrijf Guangzhou het dunste condoom dat geproduceerd werd. Het was slechts 0,36mm dik, waar de gemiddelde dikte van een latexcondoom 0,70mm is.

9. Hoe sterk is een condoom?

Een condoom kan 18 liter lucht bevatten, of bijna 4 liter water. Een condoom krijg je met wat moeite om een basketbal, of zelfs over een mensenhoofd. Ja, het past zelfs rond de penis van een olifant!

10. Er zijn geen redenen om geen condoom te gebruiken

Er bestaan geen medische redenen om geen condoom te kunnen gebruiken. Zelfs voor mensen die allergisch zijn voor latex of rubber bestaan condooms van andere materialen.