Condooms gebruiken is nog altijd één van de meest betrouwbare anti-conceptie methoden, en daarnaast het enige middel om je te beschermen tegen de meeste SOA’s (geslachtsziekten).
Maar: dan moet het condoom wél goed gebruikt worden. 10 dingen die jij in elk geval nooit verkeerd zult doen als je condooms gebruikt:
Fout 10: Niet opletten welke condooms je gebruikt
Bekijk goed welke condooms je koopt. Met latex condooms gaat het 50% minder vaak mis dan met niet-latex condooms (respectievelijk 1,92% versus 3,47%). Als je een latex-allergie hebt, gebruik dan bij voorkeur condooms van polyurethaan. Deze zijn volgens de FDA (U.S. Food and Drug Administration) net zo veilig als latex condooms. Let er ook op dat condooms een reservoir hebben (het ’tuitje’ aan het uiteinde).
Let ook op de houdhoudbaarheidsdatum van je condooms. Condooms worden poreus als ze te oud zijn en zullen sneller scheuren. Let extra op als je condooms langere tijd in een warme ruimte hebben gelegen (zoals het dashboardkastje van een auto). Bij hoge temperaturen gaat de kwaliteit sneller achteruit.
Gebruik fun-condooms niet om veilig te vrijen. Dit zijn condooms met rare vormen, gekke figuurtjes, een voetballetje, en dat soort dingen. Alleen condooms waarbij een CE-logo op de folie staat zijn geschikt voor veilige seks.
Fout 9: Verkeerd glijmiddel gebruiken
Op vrijwel alle condooms wordt een beetje glijmiddel aangebracht voordat ze worden verpakt. Maar dat is niet altijd voldoende om comfortabel en veilig te vrijen. Als het te stroef gaat wordt de kans op scheuren groter. Daarnaast voelt extra glijmiddel gewoon lekkerder. Het is niet voor niets dat fabrikanten steeds meer soorten glijmiddel verkopen.
Gebruik -zeker met condooms- geen “huis-, tuin- en keuken-glijmiddeltjes”. Producten die olie bevatten (baby-olie, lotions, zepen, boter, enz.) tasten het latex van een condoom razendsnel aan. Daardoor gaan condooms snel stuk.
Gebruik altijd glijmiddel op waterbasis of op siliconenbasis. Ook het glijmiddel op vrijwel alle condooms is op siliconenbasis.
Fout 8: De verkeerde maat condooms gebruiken
Volgens onderzoek van de Emory University (USA) heeft 13% van de mannen die condooms gebruiken wel eens meegemaakt dat een condoom afglijdt. Daarnaast wijst een ander onderzoek uit dat 21% van de Afrikaanse mannen geen condooms gebruiken omdat ze te strak zitten. Beide problemen leiden tot één oplossing: een condoom in de goede maat. Want hoewel veel mensen geloven dat condooms “One Size Fits All” zijn is het tegendeel waar. De maat doet er zeker toe! Het gaat bij condooms om de omtrek en niet om de lengte. Een goed passend condoom kan het verschil maken tussen seks met of zonder problemen. Condooms in de goede maat vinden is niet moeilijk.
Fout 7: Het condoom niet goed om doen
Het condoom binnenstebuiten om doen. Of niet helemaal afrollen. Niet de lucht uit het reservoir (het tuitje) knijpen bij het afrollen. Slechts 3 voorbeelden van dingen die voor 30% van de problemen met condooms zorgen. Een condoom om doen kost wat oefening. Als je een condoom voor de eerste keer gebruikt kan het geen kwaad een paar keer te oefenen. Dat geldt ook voor haar: ook meiden kunnen het oefenen op bijvoorbeeld een banaan.
Lees meer over: Hoe doe je een condoom om?
Zorg altijd dat je meer dan één condoom bij de hand hebt. Als het mis gaat met afrollen of tijdens het vrijen, pak dan altijd een nieuw condoom.
Let op dat bij het opgerolde condoom het rolletje aan de buitenkant zit. Knijp het reservoir met duim en wijsvinger dicht zodat er geen lucht in blijft, en rol dan het condoom zover mogelijk af.
Fout 6: Niet voorbereid zijn als je opgewonden bent
Onderzoek van de National Institute of Allergies and Infectious Diseases (NIAID, USA) toont aan dat condooms scheuren in 0,4% tot 2,3% van de gevallen. De oorzaak ligt vaak in één of meerdere van de hierboven genoemde fouten met condooms, maar een ander probleem wordt gevormd door onvoldoende voorbereiding. Als je opgewonden bent wil je het condoom zo snel mogelijk uit de verpakking halen en dit gaat dan niet altijd voorzichtig. Door onvoorzichtig openen van de folie kan een condoom al beschadigen. Gebruik dus nooit je tanden, maar scheur de folie open door met twee handen een folie aan de geribbelde rand open te scheuren. Pas op met scherpe nagels, haakjes aan nagels en sieraden.
Hoe voorkom je dit probleem in het heetst van de strijd? Open simpelweg vooraf de folie en leg deze klaar binnen handbereik.
Fout 5: Het condoom te lang om houden na de zaadlozing
Het is heerlijk om na het hoogtepunt nog na te genieten in elkaars armen met de penis nog in je partner. Maar zelfs als dat laatste niet het geval is, probeer het condoom dan zo snel mogelijk te verwijderen voordat de penis verslapt en er sperma uit het condoom lekt. Het duurt maar heel even om het condoom af te doen, en weg te doen, even een tissue of toiletpapiertje over de penis, om vervolgens nog eindeloos met elkaar na te genieten.
Fout 4: Het condoom te vroeg af doen
Het zou een leugen zijn om te zeggen dat seks mét condoom lekkerder voelt dan zonder condoom. De meeste mensen zijn het er waarschijnlijk over eens dat het zonder condoom lekkerder voelt. Daarom hebben veel mannen het condoom tijdens de seks wel eens afgedaan in de hoop een fijner gevoel te hebben of omdat ze problemen hadden een erectie te houden. In plaats van opgeven en onbeschermd verder te gaan, kun je ook even te tijd nemen om de erectie weer sterker te maken. Zelf, door masturbatie, of het aan je partner over laten.
Als je al zeker weet dat je de goede maat condooms hebt, kan een penis-ring ook helpen om een stevigere erectie te houden. De ring, om het begin van de penis of rond de penis en de ballen, zorgt dat het bloed in de penis niet snel terug kan stromen. Er zijn ringen met vibratortjes voor extra stimulatie en er zijn speciale ‘cockringen’, maar je kunt ook een ring maken door van een niet-afgerold condoom de top af te knippen en het opgerolde condoom als ring om het begin van de penis of om de ballen en de penis te doen.
Fout 3: Niet praten over condooms en SOA
Aan mannelijke studenten van de Emory University (USA) werd gevraagd of zij voor de seks ook het gebruik van condooms ter sprake brachten. 60% van hen gaf aan dat niet te doen. Het percentage wordt hoger (75%) als gevraagd wordt of ze met hun partner over SOA hadden gesproken. Het is zeker niet het gemakkelijkste onderwerp om over te praten, maar wel belangrijk als je bedenkt dat je partner of jij zelf besmet kan zijn met een SOA zonder het te weten, als jij of je partner eerder met anderen onveilige seks hebt gehad. Als je geen zin hebt om je zorgen te maken over een SOA of ongepland een kind krijgen, praat dan met je partner op een goed moment over condooms! Je laat zien dat je verantwoordelijk bent en nadenkt over je toekomst. Smoesjes om zonder condoom te vrijen zijn er niet.
Fout 2: Soms zonder condoom vrijen
Als je geen vaste partner hebt dan is één keer onbeschermde seks voldoende om risico te lopen om een SOA te krijgen. Het gaat dan niet alleen om vaginale seks, ook via anaal contact of met de mond (pijpen, beffen) loop je het risico bepaalde SOA op te lopen. Of om vader of moeder te worden.
Fout 1: Geen condooms gebruiken
De cijfers spreken voor zich: in relaties waar nooit condooms gebruikt worden is het risico op een SOA vijf maal groter ten opzichte van koppels die altijd met een condoom vrijen (2,3% versus 11%). Hoewel er voor bepaalde SOA steeds meer goede medicatie beschikbaar is, zijn we nog lang niet zo ver dat je veilige seks kunt hebben zonder condoom.