Beestjes in je schaamhaar? Het klinkt vreselijk, maar laat dit nu net een SOA zijn waar je niet zo bang van hoeft te zijn. De beestjes zijn niet dodelijk en en ze zijn gemakkelijk te bestrijden. Maar lastig wel als ze je te pakken hebt.
Net als de vorige SOA die we reeds bespraken op deze website (herpes en HPV), zijn deze beestjes of de irritatie ervan goed met het blote oog te zien, maar je kan jezelf er niet volledig tegen beschermen door een condoom te gebruiken.
Goed, hier gaan we dan. We zullen die beestjes eens van dichter bij bekijken.
1. Schaamluis
Schaamluizen zijn kleine insecten die er uit zien als kleine platte krabbetjes en zich graag nestelen in schaamhaar, ook al kunnen ze eigenlijk overleven op elk deel van je lichaam waar ze haar kunnen vinden.
Hoe weet je of iemand besmet is.
Schaamluizen zijn maar een speldenkop groot, maar ze zijn niet te klein om met het blote oog waar te nemen. Je kan ook gemakkelijk de eitjes of neten zien als kleine witte bolletjes tussen het haar. Net zoals bij hoofdluis. Weet je nog?
Hoe voelt het om besmet te zijn?
Als je besmet bent, zal je dat de eerste dagen waarschijnlijk niet voelen. Het duurt twee tot tien dagen voor de symptomen verschijnen. De luizen voeden zich door bloed op te zuigen. Daardoor zal je eerst kleine, rode stippen opmerken daar waar de luis gebeten heeft. Later begint het ook te jeuken en te branden, vooral ’s nachts. Het kan zelfs zijn dat je een lichte koorts ontwikkelt.
Gelukkig kan je de besmetting gemakkelijk behandelen. Je kan zelf bij de apotheek een antiluizenproduct halen en aanbrengen. Scheren hoeft niet, omdat deze beestjes zich dan gewoon verplaatsen naar een andere plek op je lichaam. Wel is het belangrijk om al je kledij en beddengoed te wassen op hoge temperatuur, zodat zowel luizen als neten dood zijn.
Hoe kan je jezelf beschermen?
Schaamluizen kunnen zich gemakkelijk verplaatsen van de ene persoon naar de andere als de schaamstreek contact maakt. Daar kan je je dus niet tegen beschermen met een condoom. Knuffelen, dicht bij elkaar liggen, in hetzelfde bed slapen… Op zich is dat al genoeg om besmet te geraken. Schaamluizen kunnen niet vliegen of springen, dus gewoon in de buurt zijn van iemand die besmet is kan gelukkig geen kwaad.
In een vaste relatie is het belangrijk om gelijktijdig een behandeling tegen schaamluizen te ondergaan. Zo voorkom je dat de één de ander opnieuw aansteekt. Heb je geen vaste partner, vermijd dan elk intieme contact met iemand die besmet is. En slaap ook niet in lakens die reeds door iemand anders beslapen zijn.
2. Schurft
Schurft wordt veroorzaakt door piepkleine spinnetjes – jawel, spinnetjes! – de schurftmijt genoemd. Deze spinnetjes graven kleine gangetjes in je huid waar ze hun larven in achter laten. De uitwerpselen, de gangetjes en de mijt zelf veroorzaken dan een hardnekkige jeuk.
Hoe weet je of iemand besmet is?
De schurftmijt zelf is zo klein dat deze niet te zien is met het blote oog, noch bij jezelf, noch bij iemand anders. De letsels zie je vaak wel. De huiduitslag ziet er uit als kleine puistjes en knobbeltjes, een beetje zoals jeugdbrand. En ook de gangetjes kan je eventueel zien als dunne, rode, bruine of grijze lijntjes. Deze uitslag kan je waarnemen tussen vingers, op je polsen, ellebogen of knieën, rond je middel of rond de tepels, op de voeten en uiteraard rond de genitaliën. Bij twijfel kan je best een arts raadplegen.
Hoe voelt het om besmet te zijn?
Als je besmet bent met schurftmijt, dan heb je jeuk. Vreselijke jeuk. Jeuk om gek van te worden. En natuurlijk heb je ook die vervelende huiduitslag. Maar geen paniek! Een besmetting is niet gevaarlijk en een juiste behandeling helpt je er relatief snel van af. Relatief? Ja toch wel… De creme die je gebruikt voor de behandeling is zeer effectief en zal onmiddellijk alle beestjes doden. Maar de jeuk kan nog enkele weken aanhouden.
Hoe kan je jezelf beschermen?
Schurftmijt gaat zich niet zo snel verplaatsen van de ene persoon naar de andere. Ze gaan enkel doorgegeven worden bij langdurig contact met de huid van een andere persoon. Dat wil zeggen dat een lange, intense knuffel nodig is. Een vluchtige aanraking is niet genoeg. Daarom wordt schurft gezien als een SOA, omdat er meestal bij seksueel contact langdurige aanraking is. Toch hoeft het geen seksueel contact te zijn. Aanraking met de persoon of iets wat in aanraking geweest is met de besmette persoon is in principe genoeg.
In onze serie SOA’s die zichtbaar zijn las je eerder al over de SOA herpes. HPV is er nog zo eentje… Het humaan Papillomavirus (afgekort HPV) is onder de mensen vooral bekend als genitale wratten. Maar dat is wat te snel door de … read more
Een beëindigde relatie krijgt een venijnig staartje als je op een dag een telefoontje krijgt van je ex of onenightstand dat hij (of zij) je mogelijk heeft besmet met een nare (geslachts)ziekte (SOA). Loes raakte besmet met chlamydia en kan … read more
In 2017 is Durex gestopt met de populaire goedkope Durex Glyder Ambassador condooms. Heel abrupt, zonder aankondiging. De Durex condooms in rechthoekige rode folie met gele letters waren niet te koop in gewone winkels. Omdat Durex Glyder condooms in zakken … read more
In 2017 is Durex gestopt met de populaire goedkope Durex Glyder Ambassador condooms. Heel abrupt, zonder aankondiging. De Durex condooms in rechthoekige rode folie met gele letters waren niet te koop in gewone winkels. Omdat Durex Glyder condooms in zakken … read more