Overzicht van merken en soorten condooms

In deze blog vertel ik je over de zin én onzin van de vele soorten condooms die er zijn! Pas op: de meeste mensen zijn vaak stomverbaasd als ik in onze condoomwinkel in Veldhoven alle soorten laat zien….In een drogisterij is de keuze condooms meestal beperkt, je vindt er 1, 2 of 3 merken in enkele soorten. Ga je bij een condoomspeciaalzaak als Condoom-Anoniem.nl op internet kijken, dan zie je dat je uit honderden verpakkingen kunt kiezen! Wat zijn de belangrijkste verschillen en… wat heb je er aan?

Merken condooms

Sommigen condoommerken maken van alles wat, andere merken zijn ergens speciaal in. Belangrijk om te weten: alle merken condooms die je in Europa kunt kopen moeten aan dezelfde wettelijke eisen voldoen. Het is dus niet zo dat een bekend merk veiliger is dan een minder bekend merk!
Enkele bekende merken:

Durex 

Is wereldwijd één van de bekendste merken o.a. omdat ze de meeste reclame maken. Maar Durex doet ook veel onderzoek en daarom heeft het merk veel keuze. Veel van de soorten zijn anatomisch gevormd (een brede ingang, smaller onder de eikel, en weer ruimer bij de eikel) en veel Durex condooms hebben weinig last van de latex-geur.

Pasante

Net als Durex een Engels merk. Pasante heeft nog meer keuze, en is een stuk goedkoper.

MySize

My Size is gespecialiseerd in condooms in verschillende maten. Geen toeters en bellen, alleen maar condooms in 7 (!) verschillende breedtes en lengtes. Meer over condoommaten kun je hier lezen. Het is een Duits merk dat is ontwikkeld door de Duitser Jan Vinzenz Krause, en staat voor kwaliteit en degelijkheid.

Wingman

Deze bijzondere condooms zijn speciaal gemaakt om makkelijker, sneller en veiliger een condoom om te doen. Klik hier voor meer info.

Er zijn nog veel meer merken zoals BillyBoy, Playboy, EXS, Balance, Blue Diamond, Fair Squared, enz.

Soorten condooms

Vrijwel alle condooms zijn voorzien van glijmiddel en hebben een reservoir (het tuitje aan het uiteinde van het condoom om sperma op te vangen). Het glijmiddel op condooms is vrijwel altijd op siliconenbasis. Dat is veilig, werkt lang en voelt beter aan dan glijmiddel op waterbasis. Dit geldt voor alle condooms. Maar dan komen de verschillen:

Standaard condooms
Alle fabrikanten hebben een standaard condoom. Gewoon een condoom, recht of anatomisch gevormd, met glijmiddel en reservoir. Daar valt verder niet veel over te vertellen.

Condooms met ribbeltjes en nopjes
Voor extra stimulatie maken sommige fabrikanten condooms met kleine ribbeltjes en nopjes op het condoom. Maar bedenk: een condoom is heel dun, dus heel groot zijn die ribbeltjes en nopjes niet. Lang niet iedereen voelt er veel van. Maar het is natuurlijk wel leuk om eens te proberen! 😉

 

Latex vrije condooms
Gewone condooms worden gemaakt van natuurrubber latex. Hierin zitten veel eiwitten en andere grondstoffen. Sommige mensen hebben een latex-allergie en kunnen last krijgen van een branderig gevoel, roodheid en irritatie bij gebruik van latex condooms. Latexvrije condooms worden van andere materialen gemaakt en dat heeft meer voordelen: Latevrije condooms geleiden de lichaamswarmte tussen de partners beter waardoor seks lekkerder aanvoelt. Ook kunnen latexvrije condooms dunner gemaakt worden dan latex-condooms.

Dunnere en dikkere condooms
Condooms kunnen ook in verschillende diktes gemaakt worden. Hoe dunner het condoom, hoe beter het gevoel. Hoe dikker het condoom, hoe beter de bescherming. Ultra dunne condoom moeten aan dezelfde regels voldoen en zijn dus ook geschikt voor veilige seks. Gebruik ultra dunne condooms niet voor anale seks. Daarvoor gebruik je een normale dikte of een extra sterk condoom. Tip: een dikker condoom kan je ook wat minder gevoelig maken waardoor je minder snel klaar komt en langer door kunt gaan.

Condooms met een smaakje
Banaan, aardbei, chocolade, bubble gum, mint, cola en ga zo maar door. Vaak hebben deze condooms een bijbehorende geur. Vooral bedoelt om pijpen lekkerder te maken, maar je kunt ze ook gewoon gebruiken voor veilige seks.

Condooms met vertragend glijmiddel
Deze condooms zijn bedoeld om te helpen het orgasme van de man wat uit te stellen, zodat hij langer door kan gaan. Sommige condooms gebruiken een crême aan de binnenkant die tijdelijk de eikel wat minder gevoelig maakt, andere condooms knellen met een versmalling de eikel een beetje af met hetzelfde doel. Wanneer je klaarkomt heeft natuurlijk niet alleen met de penis te maken, maar ook met de mate waarin je opgewonden bent. Daarom werken deze condooms bij veel mensen prima, maar er zijn ook mensen die maar weinig verschil merken.

Vrouwencondooms
Gewone condooms worden gebruikt om rond de penis af te rollen. Het vrouwencondoom is iets heel anders: dit brengt het meisje voor het vrijen in de vagina (of haar partner doet dat). Voordeel van het vrouwencondoom is dat het (ruim) voor de seks ingebracht kan worden, het is latexvrij en je zult hem niet horen klagen dat het te strak zit.

Condooms om makkelijker om te doen

Wingman condooms hebben een clipje waardoor je het condoom met één hand kunt afrollen. One Touch Premium condooms hebben een stripje opgerold in het condoom. Als je daaraan trekt rolt het condoom af. Deze condooms vergemakkelijken het omdoen en zorgen dat de onderbreking korter is.

Dit is slechts een selectie uit de vele soorten condooms die er verkrijgbaar zijn. Regelmatig wordt mij gevraagd: “ik moet voor de eerste keer condooms kopen, maar welke moet ik kiezen?”. Als iemand geen idee heeft van de verschillende soorten dan adviseer ik altijd om te beginnen met een standaard condoom. Daarna kun je altijd andere soorten en maten proberen. Wil je toch een advies of heb je vragen? Je kunt altijd een mail sturen naar richard@condoom-anoniem.nl of een WhatsApp-berichtje naar 06-1110 4004, of stel je vraag in het forum condooms op deze website.

Richard Spooren
Oprichter Condoom-Anoniem.nl