Seks als je eigenlijk niet wilt… wat dan?

Serieus over seks praten doen we niet zo makkelijk als praten over wat er op TV was, om maar iets te noemen. En over seks praten als je weet dat er dingen gebeuren die eigenlijk niet goed zijn, is voor veel jongeren nog veel moeilijker. Want het begon misschien heel onschuldig. Of je bent bang voor….
Seks tegen je zin. Foto’s van jezelf maken omdat iemand het vraagt. Verder gaan dan goed voelt, omdat je een ander niet wilt kwetsen. Als je met dit soort dingen te maken hebt, dan is dat ontzettend moeilijk.

Je eigen gevoel laat je zelden in de steek. Wanneer het niet goed voelt, zou je niet moeten doen wat je niet wilt. Maar zo simpel is het meestal niet. Misschien twijfel je of het wel normaal is dat je je iets niet wilt. Misschien ben je bang voor de reactie van de ander als je eerlijk bent. Of misschien wordt er zelfs gedreigd met dingen als je niet doet wat een ander wil.

Als iets niet goed voelt, doe er iets tegen!

Bij moeilijke dingen geldt vaak: hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt! Meestal stoppen situaties, als deze, niet vanzelf en worden ze steeds vervelender en moeilijker. Je hebt er nu niets aan, maar veel mensen op jonge leeftijd die op seksueel gebied dingen tegen hun zin hebben gedaan, hebben daar nog heel lang last van. Daarom is het belangrijk dat je altijd bedenkt dat jouw lichaam van niemand anders is dan van jou. Jij moet er je hele leven mee doen, en JIJ BESLIST over jouw lichaam. Niemand anders.

Of het nu gaat om zoenen, sexy foto’s, vingeren, aftrekken, pijpen, beffen of andere dingen die met seks te maken hebben: jij beslist over je eigen lijf. Bescherm jezelf als jouw grenzen overschreden worden. En bedenk: je bent nooit de enige die iets overkomt. En dat is waarom je je nooit hoeft te schamen om met iemand te praten over dit soort dingen. Ook als je twijfelt over wat dan ook.

Sterker nog: omdat het zo vaak voorkomt dat jongeren er door in de problemen komen, zijn er gelukkig mensen speciaal op dit gebied opgeleid om je vragen te beantwoorden. Om je advies te geven hoe je het best kunt reageren. Of over hoe je met vervelende situaties om moet gaan. Om twee voorbeelden te noemen: jongerenadviseurs van het Jongeren Informatie Punt (JIP) en medewerkers van de Kindertelefoon. Je kunt er zelfs anoniem terecht.

Wat als het toch gebeurt?

We weten dat het best vaak voor komt dat jongeren zich zorgen maken of ze een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening, ofwel geslachtsziekte) hebben nadat ze seks tegen hun zin hebben gehad. Dan komen de vragen over of een SOA test nodig is. Of een zwangerschapstest. Het is echt niet zeldzaam, het gebeurt vaak, helaas. Zeker als je zonder condoom seks hebt gehad (ook met pijpen of beffen) bestaat het risico op een SOA. Eén van de bekenste en meest gevaarlijke is HIV, waardoor je AIDS kunt krijgen. Dus een SOA-test na onbeschermde seks is verstandig. Voor jouw toekomst én voor die van je toekomstige partners. Je kunt informatie hierover vinden bij Sense, het JIP en je huisarts. Je kunt SOA testen ook online bestellen, maar daarin zijn veel verschillen. Als je het echt alleen zelf wilt doen, zorg dan dat je alleen betrouwbare SOA-testen koopt die je naar een laboratorium kunt sturen.

Bij het JIP in Den Haag kun je zelfs elke donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur terecht bij het Sense spreekuur voor een gratis soa- of zwangerschapstest. Hiervoor moet je wel een afspraak maken via 070-3655930.

Voorkomen is beter dan genezen

Condooms zijn niet duur en bij goed gebruik effectief tegen ongewenste zwangerschap en de overdracht van de meeste SOA. Geen seks is de beste manier om een zwangerschap of besmetting met een SOA te voorkomen, maar condooms zijn het enige dat tegen beide beschermd als je wel seks hebt.

Zorg dus dat je altijd condooms bij je hebt. Maak niet de denkfout dat het hebben van condooms een teken is dat je seks wilt! Het hebben van condooms is een teken dat je jezelf wil beschermen tegen een zwangerschap of een SOA. Of dat je een vriend of een vriendin kunt helpen, mocht hij of zij er eentje nodig hebben. Je kunt er dus maar beter een aantal hebben liggen. Dat is simpel verantwoord.