Veilig vrijen betekent ook dat je weet of je partner wel of niet besmet is met een SOA voor je samen naar bed gaat. Helaas kun je zomaar niet weten of iemand een geslachtsziekte heeft. Een SOA-test is de enige manier om zekerheid te krijgen. Toch zijn er enkele SOA’s die je kunt zien….
Daarom gaan we de belangrijkste SOA eens op een rijtje te zetten. Het kan altijd zijn dat je met één van deze ziekten geconfronteerd wordt bij jezelf of bij je partner. Dan weet je alvast wat het is en… wat je moet doen.
In dit artikel beginnen we met Herpes. Houdt deze blog goed in de gaten, want er volgen er nog meer….
Herpes: meer dan alleen maar koortsblaasjes
Herpes is niet alleen één van de bekendste SOA’s, het is ook meteen één van de meest stigmatiserende. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het virus levenslang in je lichaam aanwezig blijft als je besmet bent. Je kunt echter ook herpes hebben en nooit symptomen of klachten hebben.
Er zijn twee varianten van dit virus:
- Herpes Genitalis doet zich voor op de geslachtsdelen
- Herpes Labialis zet zich op de lippen.
Deze laatste variant is meer bekend als „koortslip”. Bij orale seks met een koortslip kan je je partner dus ook besmetten!
Hoe herken je herpes?
Herpes ziet er ongeveer zo uit. Herpes herken je aan kleine zweertjes op de lippen of in de buurt van de genitaliën. Dat wil dus ook zeggen op de tong, op of in de anus, vagina, penis, balzak of in de bilstreek. Vrouwen kunnen ook blaasjes hebben op moeilijk zichtbare plaatsen, zoals de baarmoedermond. Zowel vrouwen als mannen kunnen ook last hebben van een branderig gevoel bij het plassen.
Maar dat is nog maar de helft van het verhaal. Als je een blaasje ziet bij je partner, dan kan je er wel heel erg zeker van zijn dat het herpes is. Maar je kan ook besmet zijn met herpes zonder (zichtbare) symptomen te ontwikkelen. Dat maakt het wel heel erg moeilijk om jezelf of anderen te beschermen. Het herpes-virus kan immers doorgegeven zonder dat je het weet.
Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen herpes?
Je kan jezelf niet volledig bescherming tegen een besmetting met herpes. Het virus wordt immers doorgegeven via de huid, wat zou willen zeggen dat je nooit een ander mag aanraken. Dat is uiteraard geen manier van leven.
Natuurljk zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om het risico alvast te beperken:
- Geheelonthouding als jij blaasjes hebt of als je partner koortsblaasjes heeft.
- Gebruik een condoom of beflapje bij orale sex.
- Er zijn medicijnen die de symptomen kunnen onderdrukken.
- Raak in geen geval de blaasjes, wondjes of korstjes aan. Als dat toch gebeurt, was dan grondig je handen.
Hoe voelt het om herpes te hebben?
Wanneer je besmet bent met het herpes virus kan het zijn dat je dat niet voelt. Als de symptomen toch uitbreken, zal die steeds tijdelijk zijn met periodes waarin je geen symptomen hebt. Een uitbraak volgt meestal op een periode van verlaagde weerstand en begint met een tintelend en prikkelend gevoel op de besmette plaats.
Op die plaats ontwikkelen zich blaasjes gevuld met vocht. Je kan je eventueel ook koortsig en grieperig voelen. Na enkele dagen barsten de blaasjes open en krijg je zweertjes die tot drie weken nodig hebben om op te drogen en uiteindelijk te genezen.
De eerste uitbraak is meestal de meest hevige. Nadien zijn de symptomen net iets zachter. Maar het blijft natuurlijk lastig als je enkele keren per jaar last hebt van deze blaasjes. Het mag misschien een troost zijn: het grootste gedeelte van het jaar voel je je als elk ander normaal mens 🙂